Ubuntu na osobnym dysku obok innych OS-ów

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
cacodemon666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64

Ubuntu na osobnym dysku obok innych OS-ów

Post autor: cacodemon666 »

witam wszystkich
Będzie krótko i na temat, chcę zainstalować ubuntu. W tej chwili mam 3 dyski twarde. Jeden systemowy z Windows Xp oraz Windows Vista Ultimate x64, drugi dysk jest na dane, a trzeci zupełnie pusty. Jeśli uruchomię instalatora Ubuntu i zechcę zainstalować system na trzecim pustym dysku, to czy do boot menu windowsa, dopisze się ubuntu bez wgrywania czegokolwiek na dysk z windowsami ? Nie chcę nic mieszać na dysku z systemami windows.
Awatar użytkownika
jas.plomyczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Ubuntu na osobnym dysku obok innych OS-ów

Post autor: jas.plomyczek »

Ale nie wież że "jedyny prawdziwy system" ( Microsoft ) uważa że inne systemy to nie systemy, i choć byś się *** to nie dopiszesz Ubuntu do MBR windy, ale jest ratunek: instaluj śmiało Ubuntu, MBR zostanie zastąpione GRUBem, i on pokaże ci wszystko od Linuxów, przez MacOSa, Microsoft, po Amigę ( jak ci się uda odpalić ten ostatni ), a jak ci się graficzki nie podobają, to może BURG będzie lepszy, ale to już po instalacji.

Więc nie martw się, ściągaj i instaluj Jurnego Jarząbka : [url=http:////czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2009/05/01/jurny-jarzabek-polski-remix-ubuntu-904/]http[/url]

a później jak jusz masz linuxa to otwieramy konsole i po kolei:
sudo add-apt-repository ppa:bean123ch/burg
sudo apt-get update && sudo apt-get install burg burg-themes
sudo burg-install /dev/sda
sudo update-burg
materiał zapożyczony, i poprawiony z Czytelni Ubuntu
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

ej ej ej.... inaczej zrób, a mianowicie to odłącz dyski zostawiając tylko ten na którym ma być ubuntu, i go zainstaluj, a później będziemy się martwić jak zrobić aby grub zobaczył windowsy i to tyle (bo jeżeli zrobisz tak jak ja mówie to mbr windowsa się nie uszkodzi bo ten dysk będzie odłączony :P

P.S.
UWAGA!!!!
Nie próbuj instalować na windowsie Acronis OS Selector bo on może nieźle namieszać w mbr.
||| główny OS: Linux Mint Debian Edition 2 64-bit || zapasowy OS: Crunchbang Linux 32-bit |||
cacodemon666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Skłaniam się do Twojego pomysłu. Jutro wieczorem zainstaluję Ubuntu na dysku, odłączając dwa windowsowe. A jeszcze pytanie, bo oprócz Ubuntu 32bit, chciałem zainstalować 64bit wersje i jeszcze na innej partycji AROSA w dystrybucji IcarosLive
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

ok tylko jeżeli będziesz miał zamiar zrobić partycje home to przynajmniej podaj inne nazwy użytkownika podczas instalacji aby ustawienia poszczególnych dystrybucji się z sobą nie "gryzły", a partycje swap daj jedną i po sprawie :D
||| główny OS: Linux Mint Debian Edition 2 64-bit || zapasowy OS: Crunchbang Linux 32-bit |||
Awatar użytkownika
jas.plomyczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: jas.plomyczek »

ok, czyli odłączasz dyski z windą, instalujedz linucha, podłączasz dyski, i podczas ładowania biosa wchodzisz w opcje botowania i jako pierwszy dajesz dysk Linuxa, po załadowaniu systemu wydajesz oklejno w konsoli:
$ sudo grub-install /dev/sda
$ sudo update-grub
i ustawiasz.
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

a po kiego on ma na nowo zainstalować gruba? wystarczy jak da tą komendę

Kod: Zaznacz cały

sudo update-grub
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

mucha090:
ok tylko jeżeli będziesz miał zamiar zrobić partycje home to przynajmniej podaj inne nazwy użytkownika podczas instalacji aby ustawienia poszczególnych dystrybucji się z sobą nie "gryzły"
Ja zawsze daje taką samą nazwę użytkownika w każdym systemie, każdy home na innej partycji. Nic się nie gryzie. W końcu instalator ma podany na której /dev/sdax jest home i tworzy odpowiedni wpis w /etc/fstab.
Jedna nazwa jest najwygodniejsza.
także = też
tak że = więc
cacodemon666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Po co tyle systemów plików ? Który wybrać ? zupelnie nielogiczne to jest. W trakcie instalacji powinna być instrukcja co i do czego ma być użyte.

EDIT:
niestety w taki saposób jak napisaleś, czyli komendą: sudo-update grub, widzi tylko vistę, a windowsa xp nie :(
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

poczytaj sobie na wikipedii o nich, ale na główny system plików ( / ) to daj ext4 z księgowaniem, a dla /home to sobie musisz poczytać np. na wikipedi lub poszukaj benchmark`ów, ale za to nie jest wymagana defragmentacja :D
skibot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: skibot »

Moja propozycja co do instalacji jest taka - popieramy muchę ;]
Ja zrobiłem tak samo mam 2 dyski na masterze mam WinXP i po jego odłączeniu na slave zainstalowałem ubuntu. Po instalacji podłączyłem dysk z windą i automatycznie po włączeniu kompa standardowo odpala mi się winda. Jeśli chcę ospalić ubuntu podczas włączania kompa wciskam F11 - odpala mi się biosowe pytanie o to z ktorego dysku chcę w tej chwili bootować, wybieram slave'a i mam linucha!
Taka metoda jest najbezpieczniejsza, kiedyś próbowałem postawić oba systemy na jednym dysku i wszystko śmigało, grub pytał co chcę odpalić, do momentu kiedy nie zrobiłem aktualizacji wydania - coś się podmieniło w GRUBie i już nie dało się odpalić ani windy ani ubuntu;/

W zależności od tego jakiego masz BIOSA masz różne ustawienia co do bootowania. Pogrzeb w swoim biosie i poszukaj tego - jeśli można to zrobić tak jak u mnie wciskając tylko F11 to myślę że to najbezpieczniejsza metoda.
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

cacodemon666, bo wg mnie to na tamtym dysku masz bootloader visty więc przez niego odpalaj xp-ka i tyle
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Potulniaczek »

jas.plomyczek pisze:Ale nie wież że "jedyny prawdziwy system" ( Microsoft ) uważa że inne systemy to nie systemy, i choć byś się *** to nie dopiszesz Ubuntu do MBR windy, ale jest ratunek: instaluj śmiało Ubuntu, MBR zostanie zastąpione GRUBem, i on pokaże ci wszystko od Linuxów, przez MacOSa, Microsoft, po Amigę ( jak ci się uda odpalić ten ostatni ), a jak ci się graficzki nie podobają, to może BURG będzie lepszy, ale to już po instalacji.

Więc nie martw się, ściągaj i instaluj Jurnego Jarząbka : [url=http:////czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2009/05/01/jurny-jarzabek-polski-remix-ubuntu-904/]http[/url]

a później jak jusz masz linuxa to otwieramy konsole i po kolei:

materiał zapożyczony, i poprawiony z Czytelni Ubuntu
Ty wiesz co Ty piszesz?MBR Grubem?Poczytaj co to jest MBR i co to jest Grub i nie pisz głupot!!!
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: jacek8s »

Przerabiałem temat na własnej "skórze". Mam dwa dyski i trzy systemy. Bez obaw możesz instalować Linuxa na pustym dysku bez wyłączania tych dwóch podczas instalacji.
Wystarczy, że podczas instalacji w zakładce "zaawansowane" wskażesz położenie Grub2 - w Twoim przypadku powinieneś Grub2 zainstalować na tym samym dysku co nowo-instalowany system. Z całą pewnością Grub nie ruszy programu rozruchowego windowsa.
Aby sprawdzić prawdziwość moich przekonań wystarczy po instalacji wyłączyć trzeci dysk w biosie i zrestartować kompa, z całą pewnością uruchomi się program rozruchowy windows.
cacodemon666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No i tak właśnie próbowałem, ale niestety to nie działa. Pojawia się co prawda w menu Windows Vista, a klikając w niego jest wybór pomiędzy Xp a Vistą, ale i ile ten drugi działa, to pierwszy już nie :(
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

@cacodemon666 ściągnij na Pulpit Boot Info Script. W terminalu wpisz:

Kod: Zaznacz cały

sudo bash ~/Pulpit/boot_info_script*.sh
Skrypt utworzy na Pulpicie plik "RESULTS.txt" który dołącz do następnego postu.
cacodemon666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Chyba to będę musiał odłożyć, bo hdtune zgłosił usterkę głównego dysku na którym mam xp i vistę. To już 3 dysk 1TB Seagate w przeciągu 2 miesięcy... Jak się z tym uporam, to wrócę do powyższego tematu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”