Witajcie,
Problem wygląda następująco. Instalka 12.04 w zasadzie bez problemów, poza sterami karty Radeon 4870. Mam ochotę pozostać przy Gallium, choć poprzednio używałem własnościowych, w których była opcja ręcznego ustawienia prędkości wiatraka. Miałem ją ustawioną na minimum, jakie się dało i wszystko grało jak trzeba.
Niestety Gallium nie daje takiej opcji. Dotarłem do tego, że należy zrobić echo do plików /sys/class/drm/card0/device/power_method i/lub .../power_profile. Niestety echo zwraca mi :
bash .... permission denied
Próbowałem zrobić to przez gedit, ale przy próbie wyjścia mówi, że nie mógł zapisać kopii zapasowej i czy chcę wyjść mimo to, ale nie można tego zrobić. Odmawia po prostu nadpisania pliku.
Próbowałem oczywiście sudo a nawet jako root. Bez zmian.
Pomóżcie, bo od ryku wiatraka powoli głowa mnie zaczyna boleć. Ponadta nie wiem, czy cos nie jest spierniczone z sensorem temperatury karty, bo pokazuje 76 stopni - nigdy tak gorąca nie była, mimo ledwie kręcącego się wiatraka...
Grrr
-- 07 maja 2012 05:12 --
To może ja po długim weekendzie podbiję temat?
Gallium a prędkość wiatraka - permissions i takie tam