1. Jaki program jest najlepszy, najłatwiejszy w obsłudze, mający dostęp do dużej ilości programów telewizyjnych? Zależy mi na bbc, cnn i jakiś co lepszych kanałach (nie ściekowych). Podawajcie też listę stacji tv różnej maści, języków i kultur, byle bez żadnych podejrzanych programów; radia jest full wszędzie, proszę nie podawajcie.
2. Jak już mam dobry program to jak go zainstalować i z niego korzystać pod Ubuntu (KX też)? Jakie przy tym problemy WY napotykacie? Dobry program to taki, z którym czy w linii poleceń czy w GUI jakoś się żyje i jakoś idzie go zainstalować i ma dużo sensownych stacji.
To tyle, a poniżej moje doświadczenia i dalsze wskazówki dla tych, którzy się dalej wciągną.
######################################################
Aby nakręcić temat dodam, że w tej technologii można oglądać itvp. Obecnie korzystam z
Octoshape wersji beta dla linuxa wywoływanego z linii poleceń. Jak już dobrze wszystko zainstaluję i uruchomię na domyślnym mplayerze to mogę oglądać parę stacji wymienionych w tym linku: odpowiednia podstrona www.octoshape.com. Tu też jest link do instalacji Linuxa. Nie udało mi się odpalić tego pod czymkolwiek innym niż mplayer (nawet nie: smplayer)
Oto co można oglądać obecnie (w maju 2008) i na jakich poleceniach:
ITVP jak można się domyśleć
Kod: Zaznacz cały
./OctoshapeClient -url:octoshape:ITVP.ARTSANDENTERTAINMENT
./OctoshapeClient -url:octoshape:DW.dw
./OctoshapeClient -url:octoshape:RTVSLO.tvslo1
./OctoshapeClient -url:octoshape:RTVSLO.tvslo2
Tym, którzy nie wiedzą o co chodzi mówię, że głównym celem TV p2p jest przerzucenie części transmisji właśnie oglądanego materiału na innych internautów oglądających w danej chwili? I wrazie odłączenia się kogoś kto przesyłał nam strumień, ten zastępowany jest przez kogoś innego, albo przez główny serwer, który nadaje program.
Podaję inne linki do innych programów wraz z opisami - możliwe, że niektóre pracują jako serwery.
Sopcast - chyba najlepszy i mnóstwo programów tv - Uruchamia się pod Linuxem, ale nie kontaktuje się na dzieńdobry z plikiem w sieci pobierającym listę kanałów tv. w terminalu widać, że usiłuje bez końca się połączyć. Coś po chińsku wypisuje. Musisz najpierw zainstalować wersję z linią poleceń, a potem skompilować gui, chyba, że masz Fedorę z RPM:razz:. Ale na razie nie mam czasu się bawić, może ktoś pomoże rozłożyć siły na eksperymenty z tym programem na kilka osób. Pokasowałem to i Octoshape mi starczy.
http://sopcast.org/
http://www.peercast.org/