Lineage II Hellbound na Wine

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
navan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Lineage II Hellbound na Wine

Post autor: navan »

Odpalilem l2 na linuxie, przyznaje nie bez trudnosci :razz: zajelo mi to sporo czasu. Jednak ostatecznie napotkalem sie z takim problemem:
lineage sam dziala, jednak na moim serwerze jest patch i kiedy go zainstaluje wyskakuje blad direct x :cry:
Probowalem podmieniac juz rozne pliki i nic mi sie nie udaje ;/ prosze po pomoc bede bardzo wdzieczny :razz:
Wilczur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odp: Lineage II Hellbound na Wine

Post autor: Wilczur »

Nie podałeś praktycznie żadnych sensowych informacji. Zacząłbym od zastosowania się do http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... &iId=11758 oraz przejrzenia znajdujących się tam informacji, a także o dokładniejszy opis problemu.
navan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wg tej strony odpalilem l2 wlasnie. Kiedy jest czysty l2 bez zadnych patchow dziala, gralem na serwerze w ktorym wystarczy zmienic ip do ktorego ma przylaczac sie klient, natomiast po instalacji patcha z mojego servera(podmianie plikow z folderu system) l2 nie startuje, i wyrzuca mi blad Directa. Podmienialem juz options.ini fire.dll i core.dll jednak efekt dalej byl taki sam :pt36:
Arian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Arian »

L2 DEX? Jeżeli tak to witam w klubie. Najprawdopodobniej bajer polega na tym, że admin umyślnie zmodyfikował plik tak aby wywoływać ten błąd. Skąd inąd wiadomo, że sam używa linuksa ale wiedzą na temat podłączania się do serwera nie chce się podzielić.

--== EDIT ==--

Udało mi się uruchomić L2 z patcha na tym serwerze (zawsze łącz się używając updatera) niestety brak mi wszystkich możliwych napisów. Coś jakby problem z fontem chyba.

--== EDIT2 ==--

Problem z fontami rozwiązany -> przekopiuj katalog Fonts (oryginalny windosowski) do wine i po sprawie (podmień ten co już istnieje -> wineowskie c:/windows/fonts)
navan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

(moze juz nie aktualnie ale napisze) Tak l2 DEX, ja tez odpalilem wg ich poradnika na forum:
I wszystko ladnie chodzi, mam tylko problem z myszka, jak chcesz sie obejzec to kamera zaczyna wirowac do okola co jest dosyc uciazliwe, miales ten problem?
Tomala
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Tomala »

Na jakim serwerku L2 udało wam się uruchomic gierkę ??
Ja gram na Dragon-Network Naightmarze niestety jeszcze ciągle pod windowsem bo C6 interlude ponoć z patchem nie działała na Ubuntu być moze jak wprowadza Hellbonda to będzie pozytywna zmiana.
Arian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

navan pisze:(moze juz nie aktualnie ale napisze) Tak l2 DEX, ja tez odpalilem wg ich poradnika na forum:

I wszystko ladnie chodzi, mam tylko problem z myszka, jak chcesz sie obejzec to kamera zaczyna wirowac do okola co jest dosyc uciazliwe, miales ten problem?
Otóż nie. Nie mam żadnych problemów z myszką. Wszystko śmiga jak trzeba. Może masz coś nie tak w Wine ustawione?
Tomala pisze:Na jakim serwerku L2 udało wam się uruchomic gierkę ??
Ja gram na Dragon-Network Naightmarze niestety jeszcze ciągle pod windowsem bo C6 interlude ponoć z patchem nie działała na Ubuntu być moze jak wprowadza Hellbonda to będzie pozytywna zmiana.
Gra śmiga na kliencie Hellbound (serwer L2 Dexternet). Spróbuj zastosować ten sam chwyt co my może jakoś to się da odpalic :)
navan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Kurcze a ja mam, i to wkurzajace strasznie, a jak system zrobiles? Wrzuciles czysty system z updatera czy system ktory byl po instalce + update i czy kopiowales patcha systemu z winehq? Bo tam jest dany ptach do systemu...
Arian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

navan pisze:Kurcze a ja mam, i to wkurzajace strasznie, a jak system zrobiles? Wrzuciles czysty system z updatera czy system ktory byl po instalce + update i czy kopiowales patcha systemu z winehq? Bo tam jest dany ptach do systemu...
Po zainstalowaniu L2 po prostu usunąłem folder system z katalogu z grą i na jego miejsce wkleiłem ten, którego używałem pod Window$em. Potem dokonałem odpowiednich zmian w L2.ini (tych opisanych na forum) i wszystko pięknie działa.
navan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Heh, to robiles identycznie jak ja, no i u mnie jest ten problem z mysza ale to moze wina kompa..albo l2, bo to tez dziwnie, zainstalowalem hellbounda ale chyba jakas starsza wersje bo ekran do logowania byl stary i bylo pare innych bugow, teraz pozyczylem plyte od kumpla i jest normalnie te ciemne pomieszczenie ze mgla. Pokombinuje jeszcze, jak cos mi sie uda zrobic to napisze :P, dzieki za pomoc.
navan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Arian, jakie masz dodane hosty?
Arian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

navan pisze:Arian, jakie masz dodane hosty?
Nie dodawałem żadnych. Poprostu zainstalowałem i skopiowałem folder system spod windowsa. Nic więcej nie robiłem.
navan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Racja ip jest skonfigurowane w l2.ini :>
Tomala
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki wszystkim za pomoc. udało się odpalić L2 Hellbound na serwerku Dragon-Network. By nie przynudzać w skrócie opisze co ja musiałem pozmieniać by gierka ruszyła.
Mam zainstalowane Ubuntu 9.04 i do niego Wina z repozytorium (nie pamiętam wersji zaintersowani niech zerkną do Synaptica ). Z racji że jestem leniwy nie instałowałem gierki pod winem tylko skopiowałem cały folder z gra z partycji windowsowej i wkleiłem do wina. W winie wywalamy folder z czcionkami (fonts) i na jego miejsce wkleiłem ten z windowsa ,podmiana konieczna u mnie była bo nie wyświetlało czcionek. Do wina mam zainstalowany stary direckt 9.0 nie wiem nie sprawdzałem może na 9.0c tez działa. W zasadzie po tych zmianach mogłem już odpalić L2 pod winem tylko był jeden problem gra uruchamiała się ale tylko raz po restarcie kompa lub L2 , nie dało się uruchomić jej ponownie wyskakiwał klasyczny błąd direckt 8.1. Poszukałem trochę w necie i znalazłem rozwiazanie które pomogło w moim przypadku. W wine wchodzimy do pliku z grą dalej do systemu tam odnajdujemy plik Option.ini w nim szukamy wpisu L2Shader=True (u mnie było false zmieniamy na true) no i to by było na tyle po tych zabiegach gierka śmiga.
Przepraszam jeśli mało fachowo opisane
Dołącze kilka scrinów

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
klslowik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: klslowik »

Spróbowałem u siebie według powyższego opisu.

DirectX w wersji 9 z Nov 2008 zainstalował się bez problemu wg. jednego z opisów z sieci.

Skopiowałem Lineage z partycji windowsa i niestety dalej ten sam błąd dotyczących starej wersji sterowników NVidia pomimo iż ja mam ATI Radeona.

Cały czas oczywiście chodzi mi o serwerek DragonNetwork.

Proszę o dalsze sugestie co można jeszcze podziałać.
Tomala
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ja mam kartę Nvidi ale myślę ze na ATI Radeonie też powinno śmigać.
Osobiście się nie znam na sterownikach ale może któryś z forowiczów będzie wiedział co jest nie tak podaj dokładny komunikat jaki error wyskakuje.
Awatar użytkownika
JasterMereel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86_64

Post autor: JasterMereel »

Przepraszam za odkop ;)
Chcę się podłączyć do L2Dex, wszystko działa - problem tylko w tym, że kiedy już wybiorę server to jest loading cały czas ;/ Może to być wina tego, że nie zainstalowałem directx'a? Czy najnowsze wine ma to automatycznie już "w sobie"?
N0r4s
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Post autor: N0r4s »

Wilczur pisze:Nie podałeś praktycznie żadnych sensowych informacji. Zacząłbym od zastosowania się do http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... &iId=11758 oraz przejrzenia znajdujących się tam informacji, a także o dokładniejszy opis problemu.
według tego poradnika musze skopiowac pliki "do wine" ale jak to zrobic, pewnie odpowiedz bedzie tak banalna ze ...... ale nowy jestem :]
wiem gdzie są te pliki ale nie wiem jak wkleic je do wine :(
gdzie jest ten katalog ?
pozdrawiam :]

EDIT

katalkog znalazłem,
usunełom i skopoiwałem pliki z pozycji konsoli
ale po skopiowaniu pliku nie miałem do nie go dostępu klikając na niego
z konsoli miałem sostęp
ale mimo wszystko w l2 dalej nie widziałem liter :(
jakies sugestie ?

ps wine usunełem i zainstalowałem ponownie

EDIT

dodałem prawa do tego pliku
chmod 777 katalog
później chciałem ułatwić sobie prace żebym nie musiał za każdym razem podawać hasał jak chce jakaś partycje otworzyć
wpisałem chmod 444 /media/
i wszystkie partycje zniknęły
HELP!

ps: po dodanie pełnych praw do podmienionego katalogu w /wine/fonts dalej l2 działa bez literek :(

EDIT:
ok nie wiem czy topick umarł ale napisze moje małe inof dla kompletnych noobkow takich jak ja :]
na początek chciałem podziękować Kalokagathii za pomoc
na początek chciałem napiszac ze uzywam Mandriva
i niestety katalogu do którego trzeba wkleić Fonts w windowsa nie widać we wszystkich dystrybucjach

na początek odpalamy konsole ( wiem wiem, przerażające ale ja sobie poradziłem to wy tez :])
logujemy sie na root (w moim przypadku to komenda "su")
wpisujemy " find .wine" poniewarz prawidłowe miejsce fonts to "/.wine/drive_c/windows/fonts" a nie share/usr/wine !!!!!

wskoaówki:
find nazwa_folderuALBOpliku-szkukamy folderu albo pliku o podajen nazwie
cd fonts- przechodzimy do katalogu fonts
ls- wyswietla co znajduje sie w katakogu w ktorym jestemy
reszte polecen znajdziecie tutaj http://www.sciaga.pl/tekst/17414-18-naj ... ia_linux_a

wielkosc liter na znaczenie (Fonts w windowsie jest pisane z duzej litery a w wine z małej [gdy bedziecie juz w katalogu /.wine/drive_c/windows wpisujemy mv Fonts fonts])

po retarcie odpalamy l2 i gramy dowoli
powiem wam tylko ze chodzi lepiej niz na windowsie :]]
w razie jakichkolwiek pytan piszcie :]

sory z błędy i powodzenia
Przepraszam ale dopiero się uczę :]

Mandriva
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”