C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?
- szaybus
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?
Co wam powiem to wam powiem.
W 2000 roku zakupiłem Durona 800 z płytą asusa na jakimś nforsie. Do dzisiaj biega u mojej siostry na ubuntu bez serwisu.
W domu mam athlona 3000+ na am2 od roku, śmiga ultra stabilnie i będę wymieniał na Phenoma x4 jak tylko będę miał parę groszy. (koszt ok 650 zł za wersje Black z odblokowanym mnożnikiem)
Co do procków intela: Najlepszy jaki im się udało wypuścić do tej pory to P4 z technologią HT (sic!).
A wiecie dlaczego? Bo przy jednym rdzeniu osiągnięto super wydajność. A procesory wielordzenowe x64? Tylko linux. Pod windowsami (nawet vistą) chodzi toto żałośnie i przez zmniejszenie wydajności pojedynczego rdzenia względem ww. p4 większość aplikacji chodzi WOLNIEJ.
Albo developerzy softu pod windę zabiorą się za robotę i zaczną implementować wielowątkowość (co nie jest proste, sam piszę programy to wiem) albo procesory n-rdzeniowe jeszcze długo będą bezużyteczne dla większości. Nie okłamujmy się. Rynek sprzętu napędzają gracze, a dla nich wydajność w windzie jest najważniejsza i tu wygrywa intel bo jego rdzenie dzięki procesowi 45nm mogą pracować szybciej. W rezultacie mamy Core2Quad a pracuje nam jeden rdzeń na którym hula jakaś gierka i na 2-gim system (jeśli w ogóle wspiera wielordzeniowe procesory) a pozostałe 2 stoją i śmierdzą. I to jest wina intela który przyzwyczaił developerów do tego, że można lać sikiem prostym modulowanym na wielordzeniowość bo i tak wyjdzie kolejny core z szybszymi rdzeniami...
Pozdrawiam
W 2000 roku zakupiłem Durona 800 z płytą asusa na jakimś nforsie. Do dzisiaj biega u mojej siostry na ubuntu bez serwisu.
W domu mam athlona 3000+ na am2 od roku, śmiga ultra stabilnie i będę wymieniał na Phenoma x4 jak tylko będę miał parę groszy. (koszt ok 650 zł za wersje Black z odblokowanym mnożnikiem)
Co do procków intela: Najlepszy jaki im się udało wypuścić do tej pory to P4 z technologią HT (sic!).
A wiecie dlaczego? Bo przy jednym rdzeniu osiągnięto super wydajność. A procesory wielordzenowe x64? Tylko linux. Pod windowsami (nawet vistą) chodzi toto żałośnie i przez zmniejszenie wydajności pojedynczego rdzenia względem ww. p4 większość aplikacji chodzi WOLNIEJ.
Albo developerzy softu pod windę zabiorą się za robotę i zaczną implementować wielowątkowość (co nie jest proste, sam piszę programy to wiem) albo procesory n-rdzeniowe jeszcze długo będą bezużyteczne dla większości. Nie okłamujmy się. Rynek sprzętu napędzają gracze, a dla nich wydajność w windzie jest najważniejsza i tu wygrywa intel bo jego rdzenie dzięki procesowi 45nm mogą pracować szybciej. W rezultacie mamy Core2Quad a pracuje nam jeden rdzeń na którym hula jakaś gierka i na 2-gim system (jeśli w ogóle wspiera wielordzeniowe procesory) a pozostałe 2 stoją i śmierdzą. I to jest wina intela który przyzwyczaił developerów do tego, że można lać sikiem prostym modulowanym na wielordzeniowość bo i tak wyjdzie kolejny core z szybszymi rdzeniami...
Pozdrawiam
- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
nic dodać nic ując...
ja swojego phenoma nie zamieniłbym już na nic - no chyba że na phenoma lepszego...
ale wiecie co - więcej rdzeni niż 4 na desktop to już chyba przesada wg mnie.. bynajmniej mi na razie nie potrzeba....
linux od zarania dziejów swoich był myslany o systemach SMP - dlatego teraz tak dobitnie widać różnicę między nim a w$ na procesorach 4 rdzeniowych...
ja swojego phenoma nie zamieniłbym już na nic - no chyba że na phenoma lepszego...
ale wiecie co - więcej rdzeni niż 4 na desktop to już chyba przesada wg mnie.. bynajmniej mi na razie nie potrzeba....
linux od zarania dziejów swoich był myslany o systemach SMP - dlatego teraz tak dobitnie widać różnicę między nim a w$ na procesorach 4 rdzeniowych...
LGND: uptime-project.net
ŚLĄSK JEST JEDEN I JEDNĄ MA STOLICĘ >> FESTUNG BRESLAU
- Bzyk
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 18.04
Też myślę o zmianie sprzętu z AMD XP 3k+ na coś czterordzeniowego. Encodowanie filmów (MPEG, X264...) powinno śmigać lepiej, co? Stacjonarka myka na Gentoo, więc czeka mnie 'emerge --new-use world' a może nawet reinstalacja.
Zajrzałem na pewną stronę i zdębiałem: Phenom X4 9850? Co to takiego? Czym się różni od 9800? Czym się różnią w ogóle te "50tki" od tych bez nich? Ceny też takie sobie... Może skuszę się na X3? Zdecydowanie tańsze...
Jaki chipset polecicie (nie nVidia!)? AMD 700 czy 690 a może 780? Najlepiej z grafą on-board (do gier mam konsolę).
Są jeszcze płyty główne z dwoma kontrolerami PATA? Jakoś dysków mi się nie chce zmieniać...
Zajrzałem na pewną stronę i zdębiałem: Phenom X4 9850? Co to takiego? Czym się różni od 9800? Czym się różnią w ogóle te "50tki" od tych bez nich? Ceny też takie sobie... Może skuszę się na X3? Zdecydowanie tańsze...
Jaki chipset polecicie (nie nVidia!)? AMD 700 czy 690 a może 780? Najlepiej z grafą on-board (do gier mam konsolę).
Są jeszcze płyty główne z dwoma kontrolerami PATA? Jakoś dysków mi się nie chce zmieniać...

Smith & Wesson: The Original Point & Click Interface.
- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
wszystkie phenomy z końcówka 50 to nic nowego, tolko rewizja B3 - wolna od "błędu" zwiazanego z TLB. - błędu który "ponoć" jest mega groźnyZajrzałem na pewną stronę i zdębiałem: Phenom X4 9850? Co to takiego?

Kod: Zaznacz cały
9500/9550 = 2.2 GHz
9600/9650 = 2.3GHz
9700/9750 = 2.4 GHz
9850 = 2.5 GHz
no i właśnie dzięki x3 AMD robi niezłe zamieszanie.... bo one są dużo tańsze....Może skuszę się na X3?
a to tylko x4 z wyłączonym 1 rdzeniem... i człowiek nie iwe co kupić....
zależy do czego używasz.... ja Powiem Ci, ze x2 + linux to była bajka, a x4 to juz dosłownie wymarzona bajka! no to x3 to będzie coś pomiędzy:)
słysząc o pplanach procesorów 6, 8, 12 rdzeniowych.... sam nie iwem czy jest to potrzebne do desktpa....
ale 4 rdzenie... JAK NAJBARDZIEJ - system działa MEGAPŁYNNIE - bo jak coś zejżre 100% CPU - to reszta 3 rdzeni jest wolna !!!! i to jest pikne!
Kod: Zaznacz cały
AMD 700 czy 690 a może 780? Najlepiej z grafą on-board (do gier mam konsolę).
1. odpalenie TVTIME jest NIEMOZLIWE = nie mogłem grać na konsoli w full screen (xawtv to program "10 lat za murzynami" - tvtime bije go w każdej kategorii)
2. jak masz rozdzielczość dużą - jak ja - 1680x1050 to zapomnij o płynnych WSZYSTICH efektach 3d compiz fusion - owszem będą płynne ale nie wszystkie - będziesz musiał się pobawić w konfiguracji - ale ta integra się do tego nadaje.. tylko dam Ci różnice w glxgears: 780G - około 3300 punktów GF8600GT 8-9 tysięcy, RADEON 1950 pro 13 tys., GF 8600GTS 11-12 tys.
3. niestety musze przyznać, ze karty ati są beznadziejne na linuxie... ja np. miałem pikselozę podczas ładowania systemu (logo ubuntu) i np. w filmax divx

masakra - miałem pikselozę na literach - czego po zmianie na nvidia nie miałem już !
4. ostatnia rzecz (z tych najważniejszych " dlaczego nie ati") - ustawienie /etc/X11/xorg.conf tak, aby działał compiz fusion jest czasami boleśnie trudne, a ustawienie tego aby odpalić chociażby tego xawtv jest już iezłym czasowym wyzwaniem

5. w ogóle żeby odpalić nawet xawtv to trzeba zrobić parę myków

dlatego pomysl o płycie np. na amd 770 + grafika nvidia - zaoszczędzisz słów w stylu: "k*, je* karta, itp. itd....
a wszystko będzie smigało jak talala
nowe nie - a dyski są tanie jak barszcz - wymień na sataSą jeszcze płyty główne z dwoma kontrolerami PATA? Jakoś dysków mi się nie chce zmieniać...
- michalekk
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
zawsze można dokupić kontroler na PCI.
NIE POMAGAM NA GG , PRIVIE, ANI JABBERZE, TYLKO FORUM!
- Bzyk
- Sędziwy Jeż
HA! michalekk, nie wpadłem na to!
Pytanie, czy na tych nowych płytach jest na tyle wolnych PCI (nie express), żebym wsadził SBLive!, tuner DVB-S i do tego było miejsce na ów kontroler PATA... Pytanie dodatkowe: jak poradzi sobie Linux z kontrolerem na PCI?
@enhancer: jak już pisałem, średnio mnie interesuje zewnętrzna grafa, bo nie gram na PC (nie gram w ogóle... Mam PS2 i ostatnio ją włączałem jakoś po Wielkanocy, żeby się szwagierce nie nudziło). Jeśli chodzi o efekty graficzne, to śmigał mi Compiz na Radeonie 9600 Pro bez zacięć problemów itp. w 1600x1200 pikseli. Owszem, konfiguracja tego nieszczęsnego xorg.conf trwała trochę ale działał. TVout też. W końcu stwierdziłem, że i tak na dłuższą metę Compiz z żelującymi oknami i przezroczystością mi nie potrzebny i tylko wkurza, wyłączyłem. Potem sprzedałem Radka za grosze i teraz jadę na grafie z nForce2 (bodaj GF4 MX) i... Compiz nadal śmiga. Może już nie tak płynnie, ale Vista na tym kompie nawet Aero nie włączyła (o BSODach średnio co 5 minut nie wspominając). Tak więc to co mam (graficznie) mi wystarcza z nawiązką. Brakuje mi niestety poweru do obróbki filmów/encodowania/recodowania. Obróbka filmów z kamery DV (syn ma pięć miesięcy, trzeba pamiątki mieć, bo rośnie jak na drożdżach), encodowanie do formatu do streamingu (blog) i wersja na DVD a także często (bardzo) recoduję filmy (najczęściej) divx do rozdzielczości PDA (320x240, stereo - oglądam czasem film w pracy). Przekodowanie całego serialu (np. Dexter - 24 odcinki), z wklejeniem napisów na stałe, to ładnych kilka godzin. Do tego jak mi się zachce przejrzeć updaty do Gentoo (wiadomo - kompilacja ze źródeł) to można do głowy dostać... Tak więc opcja o jakiej mówisz, że jakiś program zajmuje 100% jednego z rdzeni i pozostają trzy do dyspozycji, to mi się średnio uśmiecha. Zależy mi raczej na równomiernym (względnie) rozłożeniu obciążenia, żeby przyspieszyć operacje czasochłonne a nie żebym dalej mógł używać płynnie przeglądarki w czasie encodowania/kompilacji... W ten sposób to mogę bez problemu (kompilacja leci na nice 5, encodowanie nawet na priority 0 nie blokuje normalnego użytkowania kompa - Linux to nie Windows...
)
Jeśli chodzi o sugerowany chipset '780' to mógłbyś jakoś uzasadnić dlaczego ten, czy wychodzisz z założenia, że wyższy numerek = lepszy? Bo to nie prawda (niestety). Przykład? Przypomnij sobie intelowski chipset 440BX... Do dziś jest używany (nawet emulowany w większości programów do wirtualizacji 'vmware', 'vbox') czego nie można powiedzieć o następcach.
Co do SATA, że są tanie, to wiem... Problem w tym, że nie każdy jest w stanie / chce wyrzucać (odstawiać na bok) sprawny, dobry i pojemny dysk tylko dlatego, że nie jest SATA... Mam 250GB Maxtora. Wystarcza mi. Gdybym podszedł do tego tak jak planuję od roku, to miałbym Phenoma 9800, 4 GB RAM (płyta na czymś z AMD - nigdy więcej nVidii w żadnej postaci), dwa dyski SATA w RAID 0+1, do tego komplet dupereli (jakiś DVD, nowa wypalarka) i to wszystko na wodnym chłodzeniu. W zeszłym roku wyszło mi jakieś 6tyś... Zbyt dużo jak na dzisiejsze warunki.

@enhancer: jak już pisałem, średnio mnie interesuje zewnętrzna grafa, bo nie gram na PC (nie gram w ogóle... Mam PS2 i ostatnio ją włączałem jakoś po Wielkanocy, żeby się szwagierce nie nudziło). Jeśli chodzi o efekty graficzne, to śmigał mi Compiz na Radeonie 9600 Pro bez zacięć problemów itp. w 1600x1200 pikseli. Owszem, konfiguracja tego nieszczęsnego xorg.conf trwała trochę ale działał. TVout też. W końcu stwierdziłem, że i tak na dłuższą metę Compiz z żelującymi oknami i przezroczystością mi nie potrzebny i tylko wkurza, wyłączyłem. Potem sprzedałem Radka za grosze i teraz jadę na grafie z nForce2 (bodaj GF4 MX) i... Compiz nadal śmiga. Może już nie tak płynnie, ale Vista na tym kompie nawet Aero nie włączyła (o BSODach średnio co 5 minut nie wspominając). Tak więc to co mam (graficznie) mi wystarcza z nawiązką. Brakuje mi niestety poweru do obróbki filmów/encodowania/recodowania. Obróbka filmów z kamery DV (syn ma pięć miesięcy, trzeba pamiątki mieć, bo rośnie jak na drożdżach), encodowanie do formatu do streamingu (blog) i wersja na DVD a także często (bardzo) recoduję filmy (najczęściej) divx do rozdzielczości PDA (320x240, stereo - oglądam czasem film w pracy). Przekodowanie całego serialu (np. Dexter - 24 odcinki), z wklejeniem napisów na stałe, to ładnych kilka godzin. Do tego jak mi się zachce przejrzeć updaty do Gentoo (wiadomo - kompilacja ze źródeł) to można do głowy dostać... Tak więc opcja o jakiej mówisz, że jakiś program zajmuje 100% jednego z rdzeni i pozostają trzy do dyspozycji, to mi się średnio uśmiecha. Zależy mi raczej na równomiernym (względnie) rozłożeniu obciążenia, żeby przyspieszyć operacje czasochłonne a nie żebym dalej mógł używać płynnie przeglądarki w czasie encodowania/kompilacji... W ten sposób to mogę bez problemu (kompilacja leci na nice 5, encodowanie nawet na priority 0 nie blokuje normalnego użytkowania kompa - Linux to nie Windows...

Jeśli chodzi o sugerowany chipset '780' to mógłbyś jakoś uzasadnić dlaczego ten, czy wychodzisz z założenia, że wyższy numerek = lepszy? Bo to nie prawda (niestety). Przykład? Przypomnij sobie intelowski chipset 440BX... Do dziś jest używany (nawet emulowany w większości programów do wirtualizacji 'vmware', 'vbox') czego nie można powiedzieć o następcach.
Co do SATA, że są tanie, to wiem... Problem w tym, że nie każdy jest w stanie / chce wyrzucać (odstawiać na bok) sprawny, dobry i pojemny dysk tylko dlatego, że nie jest SATA... Mam 250GB Maxtora. Wystarcza mi. Gdybym podszedł do tego tak jak planuję od roku, to miałbym Phenoma 9800, 4 GB RAM (płyta na czymś z AMD - nigdy więcej nVidii w żadnej postaci), dwa dyski SATA w RAID 0+1, do tego komplet dupereli (jakiś DVD, nowa wypalarka) i to wszystko na wodnym chłodzeniu. W zeszłym roku wyszło mi jakieś 6tyś... Zbyt dużo jak na dzisiejsze warunki.

- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
tutaj wchodzimy już w zagadnienia klastrów i raczej nie spodziewaj się, ze wszystie programy będą jechały po 2 czy 4 rdzeniach....Zależy mi raczej na równomiernym (względnie) rozłożeniu obciążenia,
absolutnie nie! ten chipset to po prostu hit amd! po tych targach cebit ... poczytaj na necie - szczególnie o mojej płycie na tym chipsecie... na prawdę dla ciebeie bomba... tylko, ze nie odpalisz tvtime.... i to już jest sprawdzone...Jeśli chodzi o sugerowany chipset '780' to mógłbyś jakoś uzasadnić dlaczego ten, czy wychodzisz z założenia, że wyższy numerek = lepszy?
ostatnio na phornix napisali, ze nowy rqadeonHD obluguje 780g ale nie wszystkie funkcje (np hybrid crossfire nadal nie jest obsługiwany nawet przez fglrx)...
jak o posiadacz zarówno x1950 pro, integry 780g (czyli radeonHD 3200) jak i różnych kart nvidii STANOWCZO odradzam rozwiązania ATI

na prawdę ja walczłem 3 miesiące z compizem na x1950 - i po 3 miechach się udało....
walczyłęm przez ponad miesiac z 780g i mozliwościa odpalenia tvtime... poddałem się - bo tego się po prostu nie da zrobić - napisali o tym na phoronicie, napisali o tym w całym necie.
s Ty mssz tuner, więc dlatego to piszę... musisz sprawdzić czy Twój chipset tunera działa z ati..
a jeśli chodzi o sam 780g... to na prawdę jest najlepsza integra! tutaj nie wyssałem tego z palca...
intel i nvidia się dosłownie zakopały pod ziemie - 780g łoi konkurencję że hej.
boże co Ty tylko markowe kupujesz:P?W zeszłym roku wyszło mi jakieś 6tyś.
to co Ty piszesz to teraz kwota bez przeliczeń - tylko tak na oko jakieś 2.5 tys... a w tamtym roku takiego phenoma nie było

masz rację - po co się pozbywać....
ta moja płyta ma 2 PCI - i teraz uważaj!!! martiwsz się o dxwięk???? odpuść sobie ten problem - integra dźwiękowa na tej płycie to REWELKA!!! - wyobraź sobie, ze mój audigy (który do tej pory jest masakrującą kartą) wreszcie nie znalazł się w kompie... !!!! dźwięk na płycie gigabyte jest po prostu nie do odróżnienia od audigy !!!!
więc masz miejsce na tuner i zostaje Ci 1 PCI, 1 PCI 1x i 1 PCIe 16x (wsadzisz w to każdy PCIe.
także wydaje mi się że dla ciebie to tylko ta płtya - kosztuje 220PLN.
ale uważaj nie wsadzaj na nią procka 125TDP bo ja spalisz - musisz kupić rewizję 2
- Bzyk
- Sędziwy Jeż
Uff... Jeszcze dłuższe posty piszesz niż ja, co wydawało mi się niemożliwe... 
To ja tak w skrócie:
- nie interesuje mnie marka 'nVdia'
- nie interesują mnie technologie 'crossfire', 'SLI' itp...
- nawet nie wiem co to 'tvtime' - do oglądania Polsatu 'edukacyjnego' wystarczy Kaffeine (i tak raz na rok, bo mam abo Polsatu...), TVOut z bieżącej onboard działa, podobnie jak ze sprzedanego Radka 9600Pro działał, więc nie wiem co z tym 'tvtime'
- wiem, że nie każdy soft będzie wykorzystywał 4 rdzenie - mam nadzieję, że większość. Zawsze można uruchomić kilka procesów rekodujących jednocześnie, choć to taki półśrodek...
- Markowe? Hmm... Nie zawsze. Ale w moim życiu już się nauczyłem, że 'tanie mięso psy żrą'. Przykład? Płyta Leadtek - działa do teraz (stabilnie), kondesatory spuchły po trzech latach, wymieniłem na markowe i do dziś śladu po puchnięciu nie ma. Radeon 9600 Pro f-my Sapphire - 3 czy 4 lata bezawaryjnej pracy. No ale kosztowała więcej niż 'mniej firmowe' na tym samym GPU. Poza tym w tej cenie było pasywne chłodzenie wodne (markowe) z blokami na proc, chipset, ew. grafę i dyski i to wszystko w specjalnej obudowie (w sumie samo wodne chłodzenie miało wynieść prawie 2 tyś... - cisza przede wszystkim)
- nie martwię się o dźwięk w sensie jakości. Martwię się o drugi dźwięk, żebym nie klęczał za kompem jak chcę puścić film z kompa z dźwiękiem na TV zamiast na 5.1 przy kompie. Wygodniej mi napisać przydługą linijkę do mplayera, która mi puści dźwięk, przez drugą kartę... Leniwy jestem.
Reasumując: Zacznę się rozglądać za czymś na 780g, Phenomem, pamięcią i ew. kontrolerem PATA.

To ja tak w skrócie:
- nie interesuje mnie marka 'nVdia'
- nie interesują mnie technologie 'crossfire', 'SLI' itp...
- nawet nie wiem co to 'tvtime' - do oglądania Polsatu 'edukacyjnego' wystarczy Kaffeine (i tak raz na rok, bo mam abo Polsatu...), TVOut z bieżącej onboard działa, podobnie jak ze sprzedanego Radka 9600Pro działał, więc nie wiem co z tym 'tvtime'
- wiem, że nie każdy soft będzie wykorzystywał 4 rdzenie - mam nadzieję, że większość. Zawsze można uruchomić kilka procesów rekodujących jednocześnie, choć to taki półśrodek...
- Markowe? Hmm... Nie zawsze. Ale w moim życiu już się nauczyłem, że 'tanie mięso psy żrą'. Przykład? Płyta Leadtek - działa do teraz (stabilnie), kondesatory spuchły po trzech latach, wymieniłem na markowe i do dziś śladu po puchnięciu nie ma. Radeon 9600 Pro f-my Sapphire - 3 czy 4 lata bezawaryjnej pracy. No ale kosztowała więcej niż 'mniej firmowe' na tym samym GPU. Poza tym w tej cenie było pasywne chłodzenie wodne (markowe) z blokami na proc, chipset, ew. grafę i dyski i to wszystko w specjalnej obudowie (w sumie samo wodne chłodzenie miało wynieść prawie 2 tyś... - cisza przede wszystkim)
- nie martwię się o dźwięk w sensie jakości. Martwię się o drugi dźwięk, żebym nie klęczał za kompem jak chcę puścić film z kompa z dźwiękiem na TV zamiast na 5.1 przy kompie. Wygodniej mi napisać przydługą linijkę do mplayera, która mi puści dźwięk, przez drugą kartę... Leniwy jestem.

Reasumując: Zacznę się rozglądać za czymś na 780g, Phenomem, pamięcią i ew. kontrolerem PATA.

- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
ok zgadzam się z Toba - ale zwróć uwagę na tą płytę moją - gigabyte ga-ma78gm-s2h - najlepiej w rewizji 2
dla Ciebie będzie najlepsza
pozdrawiam
dla Ciebie będzie najlepsza
pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Witam!
-Jeśli chodzi o chipset 780g to "na pewno" będziesz miał z nim problemy, a to choćby dlatego że funkcje 2D są emulowane a nie realizowane natywnie! -sterowniki ATI, wybacz jak szargam twoją ulubioną markę ale nigdy nie były sprawne w 100% i nie zanosi się na przyszłość... między bajki włóż projekt radeon HD... po prostu połóż na grafice ATI "buziaczek"- (miałem kilka kart ATI właśnie dlatego że je lubię i wiem ile kosztują one nerwów)
-Natomiast jeśli szukasz wydajnej płyty pod AMD to polecam właśnie ich chipsety- tutaj konkurencja leży. 780g czy 770 (bez zintegrowanej grafiki) to bwydajne i sprawne chipsety.
-Piszesz że nie grasz, ok ale proszę zamiast integry od ATI kup dowolną GF zewnętrzną- ulżysz i sobie i forumowiczom- już jest wystarczająco dużo postów pt. dlaczego coś mi na radeonie nie działa...
Jeśli mogę coś zaproponować to np:
Gigabyte GA-M770-DS3 -(normalny ATX- dużo slotów, polimerowe nieawaryjne kondensatory)
Gigabyte GV-NX96T512HP (gf9600gt, chłodzone pasywnie)
Idealny do tego zestawu będzie np. AMDx2 5000+ Black Edition@3,1GHZ
lub jeśli sie upierasz na 4rdzenie to dowolny Phenom powyżej 2,4GHz
I tak 4rdzeni obecny soft nie wykorzysta a dodatkowe Mhz dadzą ci więcej w twoich zastosowaniach niż dodatkowe rdzenie...
-Jeśli chodzi o chipset 780g to "na pewno" będziesz miał z nim problemy, a to choćby dlatego że funkcje 2D są emulowane a nie realizowane natywnie! -sterowniki ATI, wybacz jak szargam twoją ulubioną markę ale nigdy nie były sprawne w 100% i nie zanosi się na przyszłość... między bajki włóż projekt radeon HD... po prostu połóż na grafice ATI "buziaczek"- (miałem kilka kart ATI właśnie dlatego że je lubię i wiem ile kosztują one nerwów)
-Natomiast jeśli szukasz wydajnej płyty pod AMD to polecam właśnie ich chipsety- tutaj konkurencja leży. 780g czy 770 (bez zintegrowanej grafiki) to bwydajne i sprawne chipsety.
-Piszesz że nie grasz, ok ale proszę zamiast integry od ATI kup dowolną GF zewnętrzną- ulżysz i sobie i forumowiczom- już jest wystarczająco dużo postów pt. dlaczego coś mi na radeonie nie działa...
Jeśli mogę coś zaproponować to np:
Gigabyte GA-M770-DS3 -(normalny ATX- dużo slotów, polimerowe nieawaryjne kondensatory)
I tak 4rdzeni obecny soft nie wykorzysta a dodatkowe Mhz dadzą ci więcej w twoich zastosowaniach niż dodatkowe rdzenie...
- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
jeśli o mnie chodzi to absolutnie popieram.... musiałem kupić 8600GTS i oczywiście na nvidii nie mam ŻADNYCH problemów i nigdy niem iałem!!!!! wszystko pieknie iładnie - an na ati..... krzyż na drogę - kto ma czas i nerwy... a i tak wszyskiego nie da się zrobić !między bajki włóż projekt radeon HD... po prostu połóż na grafice ATI "buziaczek"- (miałem kilka kart ATI właśnie dlatego że je lubię i wiem ile kosztują one nerwów)
absolutnie popieram 2kup dowolną GF zewnętrzną- ulżysz i sobie i forumowiczom

na 780g tez miałem problemy z compizem ale najwieksze jak pisalem z odpaleniem tunera + tvtime - najlpeszy program do oglądania tv...
ja tez kocham amd, ale oni po prostu sobie jaja robia z użytkowników linuxa !!!
nic dodać, nic ująć... dobra rada i tyleJeśli mogę coś zaproponować to np:
- Bzyk
- Sędziwy Jeż
Jeśli chodzi o nVidię, to podpadła mi tydzień temu i kropka. Ostatecznie jakiś świeżuteńki model samej grafy mógłby być (co nie oznacza, że najwydajniejszy - raczej najtańszy). Poza tym, nigdzie nie napisałem, że ATI to moja ulubiona firma. Wcale, ale to wcale nie. Po prostu niewiele jest alternatyw (Intel, S3?) a nVidia - czytaj pierwsze zdanie tego posta. 
Co do X2 vs. X4 to mi ćwieka zabiliście... Nie upieram się przy Phenomie ale kompa wymieniam raz na ładnych kilka lat. Bieżąca płyta główna ma chyba 5 czy 6 lat, proca zmieniłem trzy lata temu z AMD 2k+ na 3k+ i nie zauważyłem żadnej różnicy w szybkości, co zaowocowało stwierdzeniem, że nie zmienię sprzętu, dopóki nie będzie większy teoretyczny przyrost szybkości niż 200%. X2 spełnił by ten wymóg ale pakowanie się w X2 gdy można za niewygórowane pieniądze mieć X4 (teoretyczny przyrost wydajności do bieżącego procka równy 400%) wydawał mi się bez sensu...
I znów jestem zawieszony w wyborze...

Co do X2 vs. X4 to mi ćwieka zabiliście... Nie upieram się przy Phenomie ale kompa wymieniam raz na ładnych kilka lat. Bieżąca płyta główna ma chyba 5 czy 6 lat, proca zmieniłem trzy lata temu z AMD 2k+ na 3k+ i nie zauważyłem żadnej różnicy w szybkości, co zaowocowało stwierdzeniem, że nie zmienię sprzętu, dopóki nie będzie większy teoretyczny przyrost szybkości niż 200%. X2 spełnił by ten wymóg ale pakowanie się w X2 gdy można za niewygórowane pieniądze mieć X4 (teoretyczny przyrost wydajności do bieżącego procka równy 400%) wydawał mi się bez sensu...
I znów jestem zawieszony w wyborze...
- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
tak tego nie licz - 4 rdzenie upłynniają dizałanie systemu - a przyspieszy Ci o 400% jeśli np. kompilujesz albo używasz innych programów które potrafią wykorzystać 4 rdzenie... - jesli nie to 4 rdzenie zagwarantują Ci mega komfort z używania kompa.. więkzy niż 2 rdzenie. dla mnie bomba - nie do porównania z x2 - który swoją droga po przesiadce z bartona 3200+ rozbroił mnie wzrostem mocy!!!! to było jak przesiadka z maluszka do mercedsa klasy S... - przesiadka na phenoma z x2 to wg mnie przesiadka na bmw m6 - chociaż te porówniania sa tendencyjne - bo ja np. BARDZIEJ wolłąbym m6 niż mercedesa(teoretyczny przyrost wydajności do bieżącego procka równy 400%)

ja ci powiem tak:
masz kasę - bierz phenoma - to na prawdę świetny procesor
brakuje Ci kasy?
bierz x2 będziesz zadowolony BARDZO - a zmiana na phenoma jest bezproblemowa - nawet pierwsze phenomy 45nm beda pasowały do am2+ - więc jak teraz weźmiesz płytę am2+ i x2 to tez przyszłościowy zakup
- Bzyk
- Sędziwy Jeż
Na Gentoo dostałem odpowiedź, że MEncoder nie korzysta z dobrodziejstw kilku rdzenia... Za to ffmpeg i owszem. To oznacza, że przyspieszy i to bardzo znacznie.
Chwilowo temat zamknięty. Muszę dozbierać do najszybszego Phenoma.
PS. A o niemieckich autach mi nie pisz, bo mimo, że mieszkam w DE to niemieckiego auta bym nie kupił, nawet jeśli kosztowałoby tyle co koreańskie... Czemu? Bo Mercedesy, BMW, Audi, Ople i VW robią polscy gastarbeiterzy, którzy nie odmawiają darmowego piwa na linii produkcyjnej.

Chwilowo temat zamknięty. Muszę dozbierać do najszybszego Phenoma.

PS. A o niemieckich autach mi nie pisz, bo mimo, że mieszkam w DE to niemieckiego auta bym nie kupił, nawet jeśli kosztowałoby tyle co koreańskie... Czemu? Bo Mercedesy, BMW, Audi, Ople i VW robią polscy gastarbeiterzy, którzy nie odmawiają darmowego piwa na linii produkcyjnej.

- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
UWAGA !!! PRZESTROGA DLA INNYCH!!!!!
NIE POPEŁNIAJCIE tego błędu co ja ! - nie kupujdzie badziewnego gigabyte !!
pamiętacie co ja przechodziłem z płytą jakże zachwalaną przezemnie? na chipsecie 780g !!???
ma-ga780gm-s2h tak się chyba to badziewie nazywa...
spalilem ja 2 razy - spaliłęm i trzeci!!!
teraz pisze z laptopa... dzisaj rano po prostu poczułem swąd... ta płyta nie nadaje sie do pracy 24h/d.... masakra.. wracam do asusa deluxe i już nigdy nie kupie gigashia...
inni mówil, że to gigashit... nie słuchałem... teraz pragnę przestrzec innych !!! nie kupujcie gigashita...
dla zainteresowanych: flagowy produkt gigaszita na platformę AMD - płyta z końcówką dq6 - została wycofana!!!:) nigdy więcej gigabyte..... asus deluxe to asus deluxe
to było taki mały off top - ale nawiązujący do tematu i MAM nadzieje przestrzegający... żeby nikt inny nie cierpiał tyle przez gigaszita
NIE POPEŁNIAJCIE tego błędu co ja ! - nie kupujdzie badziewnego gigabyte !!
pamiętacie co ja przechodziłem z płytą jakże zachwalaną przezemnie? na chipsecie 780g !!???
spalilem ja 2 razy - spaliłęm i trzeci!!!
teraz pisze z laptopa... dzisaj rano po prostu poczułem swąd... ta płyta nie nadaje sie do pracy 24h/d.... masakra.. wracam do asusa deluxe i już nigdy nie kupie gigashia...
inni mówil, że to gigashit... nie słuchałem... teraz pragnę przestrzec innych !!! nie kupujcie gigashita...
dla zainteresowanych: flagowy produkt gigaszita na platformę AMD - płyta z końcówką dq6 - została wycofana!!!:) nigdy więcej gigabyte..... asus deluxe to asus deluxe
to było taki mały off top - ale nawiązujący do tematu i MAM nadzieje przestrzegający... żeby nikt inny nie cierpiał tyle przez gigaszita
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Asusa to też raczej badziewny jest.Poprawiło sie cos może ze sterami Ati?Jeśli tak,to może chipset 790gx.To bardzo dobry chipset,posiada hd3300 z wbudowaną własną pamięcią.Np:
-Biostar TA790GX A2+,
-Foxconn A7DA,
Jeśli dalej są problemy z Ati,to może http://www.biostar.com.tw/app/en-us/t-s ... p?S_ID=353Z gf8200.
-Biostar TA790GX A2+,
-Foxconn A7DA,
Jeśli dalej są problemy z Ati,to może http://www.biostar.com.tw/app/en-us/t-s ... p?S_ID=353Z gf8200.
Laptop:Hp Pavilion Dv6920ea
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
A jednak...!enhancer pisze:UWAGA !!! PRZESTROGA DLA INNYCH!!!!!
spalilem ja 2 razy - spaliłęm i trzeci!!!....[.....]..... asus deluxe to asus deluxe

Pozdrawiam! 

- Argo
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Obie te płytki niestety bardzo słabo dostępne w PL-Biostar TA790GX A2+,
-Foxconn A7DA,

Phenom II X4 955 | Asus M3A78-T | 4GB A-DATA EE | Sapphire ATI Radeon HD 4830 | Pionner 111D | WD 640GB AAKS | Samsung 80GB | XFX Core 450W | Samsung T220
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
No fakt,ciężko kupić ale są warte szukania.Szczególnie Biostar.Ja bym Asusa nie kupował,szczegolnie tych Deluxów itp.Jak dla mnie szrot straszny.Sądze że w tym Gigusiu to Ci sekcja zasilania nie wytrzymała.
Laptop:Hp Pavilion Dv6920ea
- enhancer
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
płytki dobre - ze sterami ati jest lepiej - ja jestem zadowolony 9w pracy x1950 pro - ale w domu mam tuner i nie da sie odpalic full screen z ATI - więc TYLKO nvidia
ostatecznie kupiłem płytę, którą wcześniej chciałem mieć ale mnie ten gigaszit omamił... - abit ax78 - nie będe pisał o niej - bo chyba wcześniej pisałem i zachwalałem - zresztą abit to abit - terazz ją mam - i jak na razie nie mam z nią problemów... jedyne co się może wiązac z Linuksem to to, ze nie wiem, czy uda mi się bios upgrade'ąć bo nie ma możliwości zgrania go z usb - chyba tylko MOŻE przez CD... bo dyskietki nie mam
a co do asusa - to zachwalam TYLKO asusa deluxe... - reszta to badziewie
pozdrawiam
ostatecznie kupiłem płytę, którą wcześniej chciałem mieć ale mnie ten gigaszit omamił... - abit ax78 - nie będe pisał o niej - bo chyba wcześniej pisałem i zachwalałem - zresztą abit to abit - terazz ją mam - i jak na razie nie mam z nią problemów... jedyne co się może wiązac z Linuksem to to, ze nie wiem, czy uda mi się bios upgrade'ąć bo nie ma możliwości zgrania go z usb - chyba tylko MOŻE przez CD... bo dyskietki nie mam
a co do asusa - to zachwalam TYLKO asusa deluxe... - reszta to badziewie
pozdrawiam