C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
szaybus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: C2Quad, C2Duo, czy czekać na phenoma?

Post autor: szaybus »

Co wam powiem to wam powiem.

W 2000 roku zakupiłem Durona 800 z płytą asusa na jakimś nforsie. Do dzisiaj biega u mojej siostry na ubuntu bez serwisu.
W domu mam athlona 3000+ na am2 od roku, śmiga ultra stabilnie i będę wymieniał na Phenoma x4 jak tylko będę miał parę groszy. (koszt ok 650 zł za wersje Black z odblokowanym mnożnikiem)

Co do procków intela: Najlepszy jaki im się udało wypuścić do tej pory to P4 z technologią HT (sic!).
A wiecie dlaczego? Bo przy jednym rdzeniu osiągnięto super wydajność. A procesory wielordzenowe x64? Tylko linux. Pod windowsami (nawet vistą) chodzi toto żałośnie i przez zmniejszenie wydajności pojedynczego rdzenia względem ww. p4 większość aplikacji chodzi WOLNIEJ.

Albo developerzy softu pod windę zabiorą się za robotę i zaczną implementować wielowątkowość (co nie jest proste, sam piszę programy to wiem) albo procesory n-rdzeniowe jeszcze długo będą bezużyteczne dla większości. Nie okłamujmy się. Rynek sprzętu napędzają gracze, a dla nich wydajność w windzie jest najważniejsza i tu wygrywa intel bo jego rdzenie dzięki procesowi 45nm mogą pracować szybciej. W rezultacie mamy Core2Quad a pracuje nam jeden rdzeń na którym hula jakaś gierka i na 2-gim system (jeśli w ogóle wspiera wielordzeniowe procesory) a pozostałe 2 stoją i śmierdzą. I to jest wina intela który przyzwyczaił developerów do tego, że można lać sikiem prostym modulowanym na wielordzeniowość bo i tak wyjdzie kolejny core z szybszymi rdzeniami...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
enhancer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: enhancer »

nic dodać nic ując...
ja swojego phenoma nie zamieniłbym już na nic - no chyba że na phenoma lepszego...
ale wiecie co - więcej rdzeni niż 4 na desktop to już chyba przesada wg mnie.. bynajmniej mi na razie nie potrzeba....

linux od zarania dziejów swoich był myslany o systemach SMP - dlatego teraz tak dobitnie widać różnicę między nim a w$ na procesorach 4 rdzeniowych...
LGND: uptime-project.net
ŚLĄSK JEST JEDEN I JEDNĄ MA STOLICĘ >> FESTUNG BRESLAU
Awatar użytkownika
Bzyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04

Post autor: Bzyk »

Też myślę o zmianie sprzętu z AMD XP 3k+ na coś czterordzeniowego. Encodowanie filmów (MPEG, X264...) powinno śmigać lepiej, co? Stacjonarka myka na Gentoo, więc czeka mnie 'emerge --new-use world' a może nawet reinstalacja.
Zajrzałem na pewną stronę i zdębiałem: Phenom X4 9850? Co to takiego? Czym się różni od 9800? Czym się różnią w ogóle te "50tki" od tych bez nich? Ceny też takie sobie... Może skuszę się na X3? Zdecydowanie tańsze...
Jaki chipset polecicie (nie nVidia!)? AMD 700 czy 690 a może 780? Najlepiej z grafą on-board (do gier mam konsolę).
Są jeszcze płyty główne z dwoma kontrolerami PATA? Jakoś dysków mi się nie chce zmieniać... :)
Smith & Wesson: The Original Point & Click Interface.
Awatar użytkownika
enhancer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Zajrzałem na pewną stronę i zdębiałem: Phenom X4 9850? Co to takiego?
wszystkie phenomy z końcówka 50 to nic nowego, tolko rewizja B3 - wolna od "błędu" zwiazanego z TLB. - błędu który "ponoć" jest mega groźny :) - moj phenom B2 (czyli mający ten "błąd" śmiga pod obciążeniem 100% dnie i noce i się nie wiesza :) - ale o "błędzie" TLB jest wszędzie pełno - pojawił się TYLKO RAZ w laboratoriach AMD i to w MEGA specyficznych warunkach - dlatego to pic na wodę....

Kod: Zaznacz cały

9500/9550 = 2.2 GHz
9600/9650 = 2.3GHz
9700/9750 = 2.4 GHz
9850 = 2.5 GHz
Może skuszę się na X3?
no i właśnie dzięki x3 AMD robi niezłe zamieszanie.... bo one są dużo tańsze....

a to tylko x4 z wyłączonym 1 rdzeniem... i człowiek nie iwe co kupić....

zależy do czego używasz.... ja Powiem Ci, ze x2 + linux to była bajka, a x4 to juz dosłownie wymarzona bajka! no to x3 to będzie coś pomiędzy:)

słysząc o pplanach procesorów 6, 8, 12 rdzeniowych.... sam nie iwem czy jest to potrzebne do desktpa....

ale 4 rdzenie... JAK NAJBARDZIEJ - system działa MEGAPŁYNNIE - bo jak coś zejżre 100% CPU - to reszta 3 rdzeni jest wolna !!!! i to jest pikne!

Kod: Zaznacz cały

AMD 700 czy 690 a może 780? Najlepiej z grafą on-board (do gier mam konsolę). 
zdecydowanie 780! jest jedno ALE - ja mam najlepszą płytę na tym chipsecie - gigabyte ga-ma780gm-s2h - ale dokupiłem sobie MSI GF8600GTS !!! a dlaczego?:
1. odpalenie TVTIME jest NIEMOZLIWE = nie mogłem grać na konsoli w full screen (xawtv to program "10 lat za murzynami" - tvtime bije go w każdej kategorii)
2. jak masz rozdzielczość dużą - jak ja - 1680x1050 to zapomnij o płynnych WSZYSTICH efektach 3d compiz fusion - owszem będą płynne ale nie wszystkie - będziesz musiał się pobawić w konfiguracji - ale ta integra się do tego nadaje.. tylko dam Ci różnice w glxgears: 780G - około 3300 punktów GF8600GT 8-9 tysięcy, RADEON 1950 pro 13 tys., GF 8600GTS 11-12 tys.
3. niestety musze przyznać, ze karty ati są beznadziejne na linuxie... ja np. miałem pikselozę podczas ładowania systemu (logo ubuntu) i np. w filmax divx :)
masakra - miałem pikselozę na literach - czego po zmianie na nvidia nie miałem już !

4. ostatnia rzecz (z tych najważniejszych " dlaczego nie ati") - ustawienie /etc/X11/xorg.conf tak, aby działał compiz fusion jest czasami boleśnie trudne, a ustawienie tego aby odpalić chociażby tego xawtv jest już iezłym czasowym wyzwaniem :) a ustawienie tego żeby jeszcze wygaszacze opengl śmigały to już niemozliwość - można się dosłownie pochlastać! - wygaszacz Ci "skacze", mruga itd... tak samo wizualizacje w amaroku i innych programach - po prostu coś co korzysta w tym samym czasie z opengl (jak compiz) to mruka :) super co nie - da sie to wyłączyć - ustawić żeby było ok albo wtedy już nie odpalisz xawtv....

5. w ogóle żeby odpalić nawet xawtv to trzeba zrobić parę myków :) specjalne wpisy w xorg.conf + ustawienia w xawtv

dlatego pomysl o płycie np. na amd 770 + grafika nvidia - zaoszczędzisz słów w stylu: "k*, je* karta, itp. itd....
a wszystko będzie smigało jak talala
Są jeszcze płyty główne z dwoma kontrolerami PATA? Jakoś dysków mi się nie chce zmieniać...
nowe nie - a dyski są tanie jak barszcz - wymień na sata
Awatar użytkownika
michalekk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: michalekk »

zawsze można dokupić kontroler na PCI.
NIE POMAGAM NA GG , PRIVIE, ANI JABBERZE, TYLKO FORUM!
Awatar użytkownika
Bzyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

HA! michalekk, nie wpadłem na to! :D Pytanie, czy na tych nowych płytach jest na tyle wolnych PCI (nie express), żebym wsadził SBLive!, tuner DVB-S i do tego było miejsce na ów kontroler PATA... Pytanie dodatkowe: jak poradzi sobie Linux z kontrolerem na PCI?

@enhancer: jak już pisałem, średnio mnie interesuje zewnętrzna grafa, bo nie gram na PC (nie gram w ogóle... Mam PS2 i ostatnio ją włączałem jakoś po Wielkanocy, żeby się szwagierce nie nudziło). Jeśli chodzi o efekty graficzne, to śmigał mi Compiz na Radeonie 9600 Pro bez zacięć problemów itp. w 1600x1200 pikseli. Owszem, konfiguracja tego nieszczęsnego xorg.conf trwała trochę ale działał. TVout też. W końcu stwierdziłem, że i tak na dłuższą metę Compiz z żelującymi oknami i przezroczystością mi nie potrzebny i tylko wkurza, wyłączyłem. Potem sprzedałem Radka za grosze i teraz jadę na grafie z nForce2 (bodaj GF4 MX) i... Compiz nadal śmiga. Może już nie tak płynnie, ale Vista na tym kompie nawet Aero nie włączyła (o BSODach średnio co 5 minut nie wspominając). Tak więc to co mam (graficznie) mi wystarcza z nawiązką. Brakuje mi niestety poweru do obróbki filmów/encodowania/recodowania. Obróbka filmów z kamery DV (syn ma pięć miesięcy, trzeba pamiątki mieć, bo rośnie jak na drożdżach), encodowanie do formatu do streamingu (blog) i wersja na DVD a także często (bardzo) recoduję filmy (najczęściej) divx do rozdzielczości PDA (320x240, stereo - oglądam czasem film w pracy). Przekodowanie całego serialu (np. Dexter - 24 odcinki), z wklejeniem napisów na stałe, to ładnych kilka godzin. Do tego jak mi się zachce przejrzeć updaty do Gentoo (wiadomo - kompilacja ze źródeł) to można do głowy dostać... Tak więc opcja o jakiej mówisz, że jakiś program zajmuje 100% jednego z rdzeni i pozostają trzy do dyspozycji, to mi się średnio uśmiecha. Zależy mi raczej na równomiernym (względnie) rozłożeniu obciążenia, żeby przyspieszyć operacje czasochłonne a nie żebym dalej mógł używać płynnie przeglądarki w czasie encodowania/kompilacji... W ten sposób to mogę bez problemu (kompilacja leci na nice 5, encodowanie nawet na priority 0 nie blokuje normalnego użytkowania kompa - Linux to nie Windows... :D )
Jeśli chodzi o sugerowany chipset '780' to mógłbyś jakoś uzasadnić dlaczego ten, czy wychodzisz z założenia, że wyższy numerek = lepszy? Bo to nie prawda (niestety). Przykład? Przypomnij sobie intelowski chipset 440BX... Do dziś jest używany (nawet emulowany w większości programów do wirtualizacji 'vmware', 'vbox') czego nie można powiedzieć o następcach.
Co do SATA, że są tanie, to wiem... Problem w tym, że nie każdy jest w stanie / chce wyrzucać (odstawiać na bok) sprawny, dobry i pojemny dysk tylko dlatego, że nie jest SATA... Mam 250GB Maxtora. Wystarcza mi. Gdybym podszedł do tego tak jak planuję od roku, to miałbym Phenoma 9800, 4 GB RAM (płyta na czymś z AMD - nigdy więcej nVidii w żadnej postaci), dwa dyski SATA w RAID 0+1, do tego komplet dupereli (jakiś DVD, nowa wypalarka) i to wszystko na wodnym chłodzeniu. W zeszłym roku wyszło mi jakieś 6tyś... Zbyt dużo jak na dzisiejsze warunki. :)
Awatar użytkownika
enhancer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Zależy mi raczej na równomiernym (względnie) rozłożeniu obciążenia,
tutaj wchodzimy już w zagadnienia klastrów i raczej nie spodziewaj się, ze wszystie programy będą jechały po 2 czy 4 rdzeniach....
Jeśli chodzi o sugerowany chipset '780' to mógłbyś jakoś uzasadnić dlaczego ten, czy wychodzisz z założenia, że wyższy numerek = lepszy?
absolutnie nie! ten chipset to po prostu hit amd! po tych targach cebit ... poczytaj na necie - szczególnie o mojej płycie na tym chipsecie... na prawdę dla ciebeie bomba... tylko, ze nie odpalisz tvtime.... i to już jest sprawdzone...

ostatnio na phornix napisali, ze nowy rqadeonHD obluguje 780g ale nie wszystkie funkcje (np hybrid crossfire nadal nie jest obsługiwany nawet przez fglrx)...
jak o posiadacz zarówno x1950 pro, integry 780g (czyli radeonHD 3200) jak i różnych kart nvidii STANOWCZO odradzam rozwiązania ATI :)

na prawdę ja walczłem 3 miesiące z compizem na x1950 - i po 3 miechach się udało....
walczyłęm przez ponad miesiac z 780g i mozliwościa odpalenia tvtime... poddałem się - bo tego się po prostu nie da zrobić - napisali o tym na phoronicie, napisali o tym w całym necie.

s Ty mssz tuner, więc dlatego to piszę... musisz sprawdzić czy Twój chipset tunera działa z ati..

a jeśli chodzi o sam 780g... to na prawdę jest najlepsza integra! tutaj nie wyssałem tego z palca...
intel i nvidia się dosłownie zakopały pod ziemie - 780g łoi konkurencję że hej.
W zeszłym roku wyszło mi jakieś 6tyś.
boże co Ty tylko markowe kupujesz:P?

to co Ty piszesz to teraz kwota bez przeliczeń - tylko tak na oko jakieś 2.5 tys... a w tamtym roku takiego phenoma nie było :) ale to nie oto chodzi...

masz rację - po co się pozbywać....

ta moja płyta ma 2 PCI - i teraz uważaj!!! martiwsz się o dxwięk???? odpuść sobie ten problem - integra dźwiękowa na tej płycie to REWELKA!!! - wyobraź sobie, ze mój audigy (który do tej pory jest masakrującą kartą) wreszcie nie znalazł się w kompie... !!!! dźwięk na płycie gigabyte jest po prostu nie do odróżnienia od audigy !!!!

więc masz miejsce na tuner i zostaje Ci 1 PCI, 1 PCI 1x i 1 PCIe 16x (wsadzisz w to każdy PCIe.

także wydaje mi się że dla ciebie to tylko ta płtya - kosztuje 220PLN.

ale uważaj nie wsadzaj na nią procka 125TDP bo ja spalisz - musisz kupić rewizję 2
Awatar użytkownika
Bzyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Uff... Jeszcze dłuższe posty piszesz niż ja, co wydawało mi się niemożliwe... ;)
To ja tak w skrócie:
- nie interesuje mnie marka 'nVdia'
- nie interesują mnie technologie 'crossfire', 'SLI' itp...
- nawet nie wiem co to 'tvtime' - do oglądania Polsatu 'edukacyjnego' wystarczy Kaffeine (i tak raz na rok, bo mam abo Polsatu...), TVOut z bieżącej onboard działa, podobnie jak ze sprzedanego Radka 9600Pro działał, więc nie wiem co z tym 'tvtime'
- wiem, że nie każdy soft będzie wykorzystywał 4 rdzenie - mam nadzieję, że większość. Zawsze można uruchomić kilka procesów rekodujących jednocześnie, choć to taki półśrodek...
- Markowe? Hmm... Nie zawsze. Ale w moim życiu już się nauczyłem, że 'tanie mięso psy żrą'. Przykład? Płyta Leadtek - działa do teraz (stabilnie), kondesatory spuchły po trzech latach, wymieniłem na markowe i do dziś śladu po puchnięciu nie ma. Radeon 9600 Pro f-my Sapphire - 3 czy 4 lata bezawaryjnej pracy. No ale kosztowała więcej niż 'mniej firmowe' na tym samym GPU. Poza tym w tej cenie było pasywne chłodzenie wodne (markowe) z blokami na proc, chipset, ew. grafę i dyski i to wszystko w specjalnej obudowie (w sumie samo wodne chłodzenie miało wynieść prawie 2 tyś... - cisza przede wszystkim)
- nie martwię się o dźwięk w sensie jakości. Martwię się o drugi dźwięk, żebym nie klęczał za kompem jak chcę puścić film z kompa z dźwiękiem na TV zamiast na 5.1 przy kompie. Wygodniej mi napisać przydługą linijkę do mplayera, która mi puści dźwięk, przez drugą kartę... Leniwy jestem. :D

Reasumując: Zacznę się rozglądać za czymś na 780g, Phenomem, pamięcią i ew. kontrolerem PATA. :)
Awatar użytkownika
enhancer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

ok zgadzam się z Toba - ale zwróć uwagę na tą płytę moją - gigabyte ga-ma78gm-s2h - najlepiej w rewizji 2

dla Ciebie będzie najlepsza

pozdrawiam
mojo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: mojo »

Witam!

-Jeśli chodzi o chipset 780g to "na pewno" będziesz miał z nim problemy, a to choćby dlatego że funkcje 2D są emulowane a nie realizowane natywnie! -sterowniki ATI, wybacz jak szargam twoją ulubioną markę ale nigdy nie były sprawne w 100% i nie zanosi się na przyszłość... między bajki włóż projekt radeon HD... po prostu połóż na grafice ATI "buziaczek"- (miałem kilka kart ATI właśnie dlatego że je lubię i wiem ile kosztują one nerwów)
-Natomiast jeśli szukasz wydajnej płyty pod AMD to polecam właśnie ich chipsety- tutaj konkurencja leży. 780g czy 770 (bez zintegrowanej grafiki) to bwydajne i sprawne chipsety.
-Piszesz że nie grasz, ok ale proszę zamiast integry od ATI kup dowolną GF zewnętrzną- ulżysz i sobie i forumowiczom- już jest wystarczająco dużo postów pt. dlaczego coś mi na radeonie nie działa...

Jeśli mogę coś zaproponować to np:
Gigabyte GA-M770-DS3 -(normalny ATX- dużo slotów, polimerowe nieawaryjne kondensatory)
Gigabyte GV-NX96T512HP (gf9600gt, chłodzone pasywnie)
Idealny do tego zestawu będzie np. AMDx2 5000+ Black Edition@3,1GHZ
lub jeśli sie upierasz na 4rdzenie to dowolny Phenom powyżej 2,4GHz
I tak 4rdzeni obecny soft nie wykorzysta a dodatkowe Mhz dadzą ci więcej w twoich zastosowaniach niż dodatkowe rdzenie...
Awatar użytkownika
enhancer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

między bajki włóż projekt radeon HD... po prostu połóż na grafice ATI "buziaczek"- (miałem kilka kart ATI właśnie dlatego że je lubię i wiem ile kosztują one nerwów)
jeśli o mnie chodzi to absolutnie popieram.... musiałem kupić 8600GTS i oczywiście na nvidii nie mam ŻADNYCH problemów i nigdy niem iałem!!!!! wszystko pieknie iładnie - an na ati..... krzyż na drogę - kto ma czas i nerwy... a i tak wszyskiego nie da się zrobić !
kup dowolną GF zewnętrzną- ulżysz i sobie i forumowiczom
absolutnie popieram 2 :) na prawdę posłuchaj nas - ja tez mam ati na drugim kompie.... masakra - ostatnio padł mi compiz i za cholere nie mogę go odpalić :) a uwierz mi - znam się na opcjach xorga za dobrze - na nvidii NIGDY tak nie miałem!
na 780g tez miałem problemy z compizem ale najwieksze jak pisalem z odpaleniem tunera + tvtime - najlpeszy program do oglądania tv...

ja tez kocham amd, ale oni po prostu sobie jaja robia z użytkowników linuxa !!!

Jeśli mogę coś zaproponować to np:
Gigabyte GA-M770-DS3 -(normalny ATX- dużo slotów, polimerowe nieawaryjne kondensatory)
Gigabyte GV-NX96T512HP (gf9600gt, chłodzone pasywnie)
Idealny do tego zestawu będzie np. AMDx2 5000+ Black Edition@3,1GHZ
lub jeśli sie upierasz na 4rdzenie to dowolny Phenom powyżej 2,4GHz
I tak 4rdzeni obecny soft nie wykorzysta a dodatkowe Mhz dadzą ci więcej w twoich zastosowaniach niż dodatkowe rdzenie...
nic dodać, nic ująć... dobra rada i tyle
Awatar użytkownika
Bzyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jeśli chodzi o nVidię, to podpadła mi tydzień temu i kropka. Ostatecznie jakiś świeżuteńki model samej grafy mógłby być (co nie oznacza, że najwydajniejszy - raczej najtańszy). Poza tym, nigdzie nie napisałem, że ATI to moja ulubiona firma. Wcale, ale to wcale nie. Po prostu niewiele jest alternatyw (Intel, S3?) a nVidia - czytaj pierwsze zdanie tego posta. :)
Co do X2 vs. X4 to mi ćwieka zabiliście... Nie upieram się przy Phenomie ale kompa wymieniam raz na ładnych kilka lat. Bieżąca płyta główna ma chyba 5 czy 6 lat, proca zmieniłem trzy lata temu z AMD 2k+ na 3k+ i nie zauważyłem żadnej różnicy w szybkości, co zaowocowało stwierdzeniem, że nie zmienię sprzętu, dopóki nie będzie większy teoretyczny przyrost szybkości niż 200%. X2 spełnił by ten wymóg ale pakowanie się w X2 gdy można za niewygórowane pieniądze mieć X4 (teoretyczny przyrost wydajności do bieżącego procka równy 400%) wydawał mi się bez sensu...
I znów jestem zawieszony w wyborze...
Awatar użytkownika
enhancer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

(teoretyczny przyrost wydajności do bieżącego procka równy 400%)
tak tego nie licz - 4 rdzenie upłynniają dizałanie systemu - a przyspieszy Ci o 400% jeśli np. kompilujesz albo używasz innych programów które potrafią wykorzystać 4 rdzenie... - jesli nie to 4 rdzenie zagwarantują Ci mega komfort z używania kompa.. więkzy niż 2 rdzenie. dla mnie bomba - nie do porównania z x2 - który swoją droga po przesiadce z bartona 3200+ rozbroił mnie wzrostem mocy!!!! to było jak przesiadka z maluszka do mercedsa klasy S... - przesiadka na phenoma z x2 to wg mnie przesiadka na bmw m6 - chociaż te porówniania sa tendencyjne - bo ja np. BARDZIEJ wolłąbym m6 niż mercedesa :)

ja ci powiem tak:

masz kasę - bierz phenoma - to na prawdę świetny procesor
brakuje Ci kasy?
bierz x2 będziesz zadowolony BARDZO - a zmiana na phenoma jest bezproblemowa - nawet pierwsze phenomy 45nm beda pasowały do am2+ - więc jak teraz weźmiesz płytę am2+ i x2 to tez przyszłościowy zakup
Awatar użytkownika
Bzyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Na Gentoo dostałem odpowiedź, że MEncoder nie korzysta z dobrodziejstw kilku rdzenia... Za to ffmpeg i owszem. To oznacza, że przyspieszy i to bardzo znacznie. :)
Chwilowo temat zamknięty. Muszę dozbierać do najszybszego Phenoma. :)

PS. A o niemieckich autach mi nie pisz, bo mimo, że mieszkam w DE to niemieckiego auta bym nie kupił, nawet jeśli kosztowałoby tyle co koreańskie... Czemu? Bo Mercedesy, BMW, Audi, Ople i VW robią polscy gastarbeiterzy, którzy nie odmawiają darmowego piwa na linii produkcyjnej. :)
Awatar użytkownika
enhancer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

UWAGA !!! PRZESTROGA DLA INNYCH!!!!!

NIE POPEŁNIAJCIE tego błędu co ja ! - nie kupujdzie badziewnego gigabyte !!

pamiętacie co ja przechodziłem z płytą jakże zachwalaną przezemnie? na chipsecie 780g !!???

ma-ga780gm-s2h tak się chyba to badziewie nazywa...
spalilem ja 2 razy - spaliłęm i trzeci!!!
teraz pisze z laptopa... dzisaj rano po prostu poczułem swąd... ta płyta nie nadaje sie do pracy 24h/d.... masakra.. wracam do asusa deluxe i już nigdy nie kupie gigashia...

inni mówil, że to gigashit... nie słuchałem... teraz pragnę przestrzec innych !!! nie kupujcie gigashita...

dla zainteresowanych: flagowy produkt gigaszita na platformę AMD - płyta z końcówką dq6 - została wycofana!!!:) nigdy więcej gigabyte..... asus deluxe to asus deluxe
to było taki mały off top - ale nawiązujący do tematu i MAM nadzieje przestrzegający... żeby nikt inny nie cierpiał tyle przez gigaszita
jawor121
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: jawor121 »

Asusa to też raczej badziewny jest.Poprawiło sie cos może ze sterami Ati?Jeśli tak,to może chipset 790gx.To bardzo dobry chipset,posiada hd3300 z wbudowaną własną pamięcią.Np:
-Biostar TA790GX A2+,
-Foxconn A7DA,
Jeśli dalej są problemy z Ati,to może http://www.biostar.com.tw/app/en-us/t-s ... p?S_ID=353Z gf8200.
Laptop:Hp Pavilion Dv6920ea
butsh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: butsh »

enhancer pisze:UWAGA !!! PRZESTROGA DLA INNYCH!!!!!
ma-ga780gm-s2h tak się chyba to badziewie nazywa...
spalilem ja 2 razy - spaliłęm i trzeci!!!....[.....]..... asus deluxe to asus deluxe
to było taki mały off top - ale nawiązujący do tematu i MAM nadzieje przestrzegający... żeby nikt inny nie cierpiał tyle przez gigaszita
A jednak...! :)
Pozdrawiam! ;-)
Awatar użytkownika
Argo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: Argo »

-Biostar TA790GX A2+,
-Foxconn A7DA,
Obie te płytki niestety bardzo słabo dostępne w PL :-? dlatego z braku laku zakupiłem Asusa M3A78-T jeszcze jej do końca nie obadałem, ale zła nie jest :razz:
Phenom II X4 955 | Asus M3A78-T | 4GB A-DATA EE | Sapphire ATI Radeon HD 4830 | Pionner 111D | WD 640GB AAKS | Samsung 80GB | XFX Core 450W | Samsung T220
jawor121
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: jawor121 »

No fakt,ciężko kupić ale są warte szukania.Szczególnie Biostar.Ja bym Asusa nie kupował,szczegolnie tych Deluxów itp.Jak dla mnie szrot straszny.Sądze że w tym Gigusiu to Ci sekcja zasilania nie wytrzymała.
Laptop:Hp Pavilion Dv6920ea
Awatar użytkownika
enhancer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

płytki dobre - ze sterami ati jest lepiej - ja jestem zadowolony 9w pracy x1950 pro - ale w domu mam tuner i nie da sie odpalic full screen z ATI - więc TYLKO nvidia

ostatecznie kupiłem płytę, którą wcześniej chciałem mieć ale mnie ten gigaszit omamił... - abit ax78 - nie będe pisał o niej - bo chyba wcześniej pisałem i zachwalałem - zresztą abit to abit - terazz ją mam - i jak na razie nie mam z nią problemów... jedyne co się może wiązac z Linuksem to to, ze nie wiem, czy uda mi się bios upgrade'ąć bo nie ma możliwości zgrania go z usb - chyba tylko MOŻE przez CD... bo dyskietki nie mam

a co do asusa - to zachwalam TYLKO asusa deluxe... - reszta to badziewie

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”